Barn hörrni.
Jag raddar upp det lite enkelt för såhär har jag förstått det:
Vara söt, flickig
Det enkla svaret är för att jag vill motverka de annars traditionella förväntingarna på honom. Jag vill med tiden få honom att känna att han får vara precis hur han vill och genom att erbjuda honom alla färger på så vis introducera hela skalan för honom. När han sedan kan uttrycka sin vilja så kommer jag lyssna på honom men detta är inte heller helt enkelt.









Jag har ju redan ventilerat lite tankar i kommentarsfältet på din fb-status. Intressant att höra dina tankar och jag håller med till viss del. Måste faktiskt säga att jag känner mig stolt över att inte känna igen rollfördelningen mellan föräldrar som du beskriver, så är inte jag uppvuxen. Om det var genomtänkt jämställdhet eller inte vet jag inte. Jag önskar att det inte var skillnad på passform och tyg i barnkläder, tyvärr verkar inte kläder för flickebarn vara tänkte att klättra i träd i eller leka grovmotoriska lekar i. Stuprörsjeans på en 2-åring är ju helt värdelöst! Varför kan inte plaggen bara finnas i olika färger utan att vara könsstereotypa och olika i kvalitén? Nu ska jag göra en generalisering: utomhus på jobbet leker flickorna helst i sandlådan och bakar eller leker affär i lekstugan. Pojkarna cyklar och leker Star Wars tills svetten rinner,leka krig är inte tillåtet eftersom det gärna slutar med våld och gråt. Borde det då inte vara flickornas regnbyxor som är fodrade med fleece eftersom de leker mer stillasittande? Ibland är jag en elak pedagog och bestämmer att under en förmiddag får bara barn som inte brukar cykla göra det eller bara barn som inte brukar vara i lekstugan vara det, för att hjälpa barnen att hitta andra lekar och kanske nya kompisar. Nästan alltid hittar vi tillsammans något nytt roligt att göra. När jag sätter upp håret på flickor med långa luggar kommer det alltid nån kille som också vill ha tofs och visst får de det! Utklädningslådan är populärast bland pojkarna som frossar i klackskor och klänningar. Vid närmare eftertanke upplever jag det svårare att få flickorna att leka med "killgrejer" och ha grabbiga kläder än tvärtom med killarna. Äh, nu blev det en novell här men det här ämnet är så svårt och provocerande!
Jag håller verkligen med i din text Jessica, du skrev så bra på facebook: att vara olika är fantastiskt, men att inte vara jämställda är förfärligt. Varför ge våra barn ett alternativ när vi istället kan erbjuda dem flera valmöjligheter, att välja själva, att bli starka och trygga individer? För mig är det otroligt viktigt, vare sig jag får en kille eller tjej, att de erbjuds flera alternativ. Jag känner flera killar som inte känner sig bekväma att tala om sina känslor, att krama sina vänner, eller att visa sig sårbara. Det är inte lätt att tvingas in i en machoroll som man, och jag tror, precis som du, att det sker väldigt tidigt. På samma sätt påverkas unga flickor av de förväntningar som finns på dom, att de ska bete sig på ett visst sätt.
Min mamma, ja du känner ju henne, berättade för mig att när jag var liten hade jag blont, lockigt hår, sådana där riktigt doock-liknande korkskruvar. Alla som mötte mig lade huvudet på sned och höjde rösten en aning "ååååh vilken söööööööt liiiiten fliiiicka" och allt jag fick höra var komplimanger (söt, vacker, fin) i en pipig röst. Hon fick nog och klippte av allt mitt hår och helt plötsligt ändrades både tonläge och ord - precis som du beskriver om Lokes kläder. Naturligtvis är det inte fel att ge en komplimang, men vi kan ju fråga oss själva hur små flickor och unga tjejer påverkas av att deras utseende ständigt värderas och kommenteras? Istället för att få bekräftelse för att vi är starka och smarta belönas flickor med uppmärksamhet för att de är söta och vackra.
Jag tror, verkligen, att många som motsätter sig det här resonemanget tror att det handlar om det biologiska könet snarare än könsROLLER. Jag är en kvinna, ja, men varför betyder det att jag måste begränsas till kvinnoROLLEN? Om jag fick en son, ja han skulle troligtvis ha en snopp, men varför betyder det att han måste passa in i (vad jag anser vara) en destruktiv mansROLL? Här finns en bra bloggtext om detta: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2011/may/en-grundkurs-i-genusmedvetenhet-konsroller.html
Och för att fortsätta länka så finns här en otroligt rörande video om mansrollen: https://www.youtube.com/watch?v=hc45-ptHMxo
Och för att avsluta; rosa blev inte en "tjejfärg" förrän kring sekelskiftet 1900. Under 1700-talet i Sverige var rosa förknippat med manlighet, gärna tillsammans med spets och smycken. Hertig Fredrik Adolf bär här en rosa dräkt med brodyr och utsmyckningar, och han ansågs vara en av Europas vackraste prinsar under 1700-talet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Adolf,_hertig_av_%C3%96sterg%C3%B6tland Hur skulle en sådan klädsel uppfattas idag? Tja, ganska "fjompig" misstänker jag.
Jag tror inte att tjejer är genetiskt programmerade att gilla rosa, glitter och volanger, för under 1700-talet var ju detta manliga attribut? Så visst, det sitter inte i kläderna eller i själva färgen rosa, det sitter i de associationer som kopplas till vissa färger och viss klädsel. Och framförallt sitter det väl i vuxnas bemötande? Det tror jag i alla fall.
Det blev ett långt inlägg! Tar gärna del av andras tankar kring dessa frågor, och lovar att ha ett öppet sinne!
Kram på dig Jessica!
PS. Jag kanske är en av dom få dom som faktiskt förstår (eller jag kan iaf gissa) hur tufft detta kan vara i Australien.
Men du! i all hast glömde jag ju kommentera ditt underbara val av framtida yrke som fem-åring. Hjälpa tanter över vägen!! Så himla fint! Själv ville jag läsa in sagor på band samt tvätta oljeskadade fåglar. Vilka karriärer! Kram!
Hej!
Jag växte upp med en mamma som i början var dagmamma tills jag var 4 år, sen var hon hemmafru tills jag var 8 år. Även om hon var hemma så har pappa tagit häften av all föräldraledighet och anledningen till att hon varit dagmamma var för att min pappa var civilingenjör och min mamma var lärare, dvs pappa kunde inte vara dagpappa men mamma kunde. Anledningen till att min mamma var hemmafru var att vi bodde i USA där bara pappa hade arbetstillstånd, hon fick alltså inte jobba. Även om min mamma var hemma så har jag inget minne av att hon har gjort mer i hemmet. Hemlagat mat stod min pappa för. När det var korv och makaroner så var det mamma som hade gjort middag. Min pappa är den som har gjort mest med oss gällande: leka, utflykter osv även om mamma också gjorde det ibland såklart.
JAg lekte med killar roch tjejer i skolan. Jag tyckte det var spännande med smink och sminkade mig ibland (i 6:an fick jag sminka mig med mascara på fredagar). Jag började raka benen och noppa ögonbrynen i nian (nu gör jag det är jag orkar hahaha. jag är så äcklig haha). Jag började använda stringtrosor i nian. Jag började använda push up efter att jag hade fått barn. När jag var liten var mina favoritleksaker: bilar, tågbana, radiostyrd bil, lego och barbies. Jag sket fullständigt i vad jag hade på mig. På lågstadiet hade jag på mig exakt samma kläder som mina småsystrar fast i en större storlek (vi kläddes alltid likadana). På mellanstadiet hade jag på mig kill-kläder (som jag valt). På högstadiet och gymnasiet hade jag på mig tjejkläder eller mjukiskläder. Jag var inte speciellt utseendefixerad då heller. Jag ville bli stuntman eller operasångerska när jag var liten. Jag gick på bandy, fotboll, simhopp, djurklubb, dans, tennis och teater.
När jag klädde ut mig som liten klädde jag antingen ut mig till prinsessa eller till min pappa (kostym). Jag har alltid haft kort hår för att det varit mest praktiskt (för jag har som sagt aldrig varit utseendefixerad).
Mina föräldrar gav mig ENORMT mycket självförtroende. Jag trodde hela min uppväxt att jag var vackrast och bäst i världen. JAg tror det fortfarande hahaha.
I min "hela" familj (alltså mamma och pappas gemensamma barn) är vi 3 tjejer och en kille. Min lillebror gick konstant runt med högklackade skor, klänning, massa pärlor och smink (som han själv eller vi klätt honom i). Jag har inte märkt av att mina föräldrar har behandlat oss på något sett olika. Jag har heller inget minne av att jag har begränsats för något för att jag varit tjej. Jag har fortfarande aldrig begränsats för att jag varit tjej. Jag tror aldrig att jag kommer att begränsas för att jag är tjej. Jag är tjej helt enkelt. So what?
Men det är klart att tjejer och killar är olika (kort exempel: http://www.brainfitnessforlife.com/9-differences-between-the-male-and-female-brain/) . det kommer vi aldrig ifrån. Sen om vi begränsas pga våra kön, ja det är ju fel, men jag är kanske naiv som inte ser mig som ett offer för mitt kön (precis som killar är offer för sitt kön).
Jag är emot könskvotering (bästa person ska få jobbet som utlyses tex), emot att vissa killar ska ta hormoner för att kunna amma sitt barn (WTF?! DU ÄR INTE EN TJEJ!), emot att föräldrapenning ska delas lika (jag tycker varje familj får bestämma själva hur de ska göra) osv. Vidare tycker jag (alla får göra som de vill men jag, personligen för egen del tycker detta) att kvinnor ska vara hemma mer i början än män vid föräldraledighet då kvinnor HAR ett starkare band till sina barn iom att barnet har varit en del av kvinnan samt att kvinnan har för fan varit gravid och fött ett barn och förtjänar att vara ledig från jobb pga medicinska skäl (föräldraledigheten borde dock vara pensionsgrundad) och att kvinnor ska få underhåll av sina män vid skilsmässa om hon har arbetat deltid eller varit hemmafru vid äktenskapet (då hon under tiden har förlorad karriärsteg och pensionspengar. Fattar inte hur sverige som ska vara såå jämställd är ett av de få länderna som inte har det så!). Jag gillar även till viss del gentleman-delen som jämställdheten