Från liten till stor med kontroll.

Hej vänner och familj!
 
24:e maj idag. Dagen då jag tippade att jag och Damon skulle bli föräldrar. Men jag har allt som oftast varit sämst på att gissa sådana här grejer så att jag sitter här stor som en elefant med magen ännu full är inte så förvånande. Jag gillar att ha rätt men det blir nog ingen bebis idag. Jag tycker ju att 26:e är ett bra datum men jag känner inte ett uns av förlossningssymptom så vem vet, vi kanske får en liten juniunge ändå. 

Jag tycker inte om det men är inte sen att erkänna att jag är en person med kontrollbehov. Varifrån det kommer skulle behövas en utredning för att svara på men jag vet att jag haft detta osunda kontrollbehov sedan barnsben, känner mig allt som oftast fortfarande som ett barn i många avseenden och jag vet inte om det är normalt eller bara väldigt dumt. 
 
Jag tycker om att veta vad som är på gång och ha en känsla för hur saker kommer att bli. Övar man sig blir man rätt bra på att ha rätt, inställning ger ofta ett liknande resultat. Vad jag menar är att har man inställningen att något kommer bli på ett visst sätt så blir det oftast så. Och många, många saker kan man förutspå och planera för. Föda barn går inte in under en sådan kategori dock. Och på ett sätt är ju det kontroll, jag vet med all säkerhet att jag inte kan planera när jag ska få hålla i ungen min. 
 
Förlossningen då? Hur mycket kan jag bestämma över den? Jag har mina önskningar och mina målbilder, men i en sådan situation så förstår ju till och med jag att allt kan vända på en sekund och att jag kanske inte alls vill det jag tror jag velat i 9 månaders tid. 
 
Och jag pendlar så i mina känslor kring denna stora händelse. Senast i förrgår sa jag till Damon, (ännu ett bevis på mitt kontrollbehov) att det kan bli på två sätt. Antingen kommer jag bryta ihop, bli rädd, få panik, känna att jag klarar inte det här och så tar den känslan över, eller så kommer det bli raka motsatsen och jag blir superfokuserad och känner ett jävlar anamma och kontroll. Jag hoppas så på det senare alternativet.
 
Men ena stunden är jag så rädd. Tänker att bebisen inte kommer kunna komma ut, att den kommer fastna och att min kropp inte är utformad på rätt sätt. Att just jag har för trång födelsekanal och att det kommer bli skrik och panik. Samtidigt vill jag ju så gärna tro att just min kropp är en sådan där superkropp som är ämnad just precis för att föda barn och att det kommer gå så mycket bättre än jag någonsin kan föreställa mig. Jag tänker att jag är en lyckans ost som får uppleva detta. Som kan få barn, som har det bevisat på alla tänkbara sätt. Jag som oroat mig i år för att just jag inte skulle kunna få barn. Men jag kan ju!
 
Jag tänker att jag kanske i panik kommer vilja vara ensam, att jag kommer kasta ut Damon och Nicole och kanske barnmorskan på köpet. Eller att jag är duktig och klarar mig igenom själva förlossningen men sedan bryter ihop och bara vill hem till mamma och pappa och mina syskon. Att jag ska bli liten.
 
"Du tänker för mycket Jessica." Har jag väl aldrig hört förr? Vet inte vad folk vill ha sagt med den meningen?
 
Stora delar av mitt liv har jag varit ängslig och negativ, förutspått det värsta, anat det värsta och liksom bestämt mig för att det är på ett visst sätt som inte gynnar mig. Om jag rättfärdigar mig själv har jag nog varit mer negativ än positv i mitt liv, som ett litet, eller ganska stort skydd, som för att inte bli besviken om något blir dåligt. Men i gymnasiet uttalade flera olika personer det, att jag var så negativ, jag såg mig inte själv så men sakteliga fick jag inse att de nog hade rätt. Jag jobbade som FAN med det. Jobbade med mina tankar och och att tänka "ja", "möjligt", "genomförbart", "positivt", "kommer att hända", "jag kan", "det blir bra", "jag hittar en lösning", "det är inte så illa" o.s.v. Och till slut, till slut så var jag där och kände precis så också, inte bara tänkte det.
 
Jag var på toppen av berget när jag träffade Damon. Kunde inte vara mer tillfreds med mitt tänkande och kännande. Det enda jag saknade var drömmen om en familj. Jag ville liksom börja leva på riktigt. 
 
Fram till då gjorde jag väldigt mycket för mig själv, investerade i min personlighet och mina känslor genom att motionera mycket, äta bra, SOVA, måla möbler och inreda mitt hem i något som var harmoni för mig. Jag hade tagit reda på vad jag behövde och levde därefter. 
 
Så vad behövde jag? 
 
Rutiner var oerhört viktigt för mig. Där ingick just mat, motion och sömn. Sömnen var allra viktigast, därefter frukosten men tätt inpå kom dosen av motion varje dag. 
 
Till frukost åt jag ett eller två kokta ägg, en stor smoothie på oftast halv avokado, halv banan, frysta bär, apelsin, havregryn och ibland något så märkligt som en morot. Så blandat med lite vatten och is för att inte bli så tjock. Ibland, färska jordgubbar, yoghurt, kanel och Gud vet allt. Jag kunde variera ingredienserna i all oändlighet men jag stod mig ända fram till lunch. Mellanmål var ofta knäckebröd med någon skinka och frukt och så hemlagad lunch, oftast fisk eller kyckling med grönsaker och någon kall yoghurtsås. 
 
Min kost var alltså inte baserad på någon diet men jag lärde mig vad just jag mådde bäst av och det var "ren mat" som var lagad från grunden där jag kunde se alla ingredienser själv och som gjorde mig ordentligt mätt. Jag har alltid varit ett matvrak och kommer nog alltid vara. Jag lärde mig att jag behövde äta var tredje timme för att må bra och lägga fokus på frukost och lunch. Middag kunde gärna bli något enklare.
 
Jag gick ofta en promenad eller till och med sprang innan jobbet. Varje dag. Så också efter jobbet innan middagen. Min aptit blev så mycket bättre och jag var bara sugen på "nyttigt", inte massa skit. 
 
Jag la mig aldrig nånsin efter kl 22. Ofta var jag i säng redan kl. 21 och det var något som verkligen, verkligen passade mig. Jag gick också upp samma tid oavsett vilken tid jag började. 
 
Det var de tre grundrutinerna. Men det skulle ju aldrig räcka för att må ordentligt bra. Jag behövde lite kultur och estetik däremellan också. Jag badade badkar prick varje dag. Egentid, javisst, men också hänga med folk jag tycker om. 
 
Har alltid varit en person av tycket att "Ska det va' så ska det va'" och vad jag menar med det är att fyller någon år skall denna/-e firas ordentligt, bjuder jag hem folk till min egen födelsedag ska där vara tio sorters tårtor och kakor även om det innebär att jag får baka allt själv, eller det är ju halva poängen, att det är hembakat och smarrigt! Ska det firas midsommar så ska det verkligen firas och allt ska finnas på bordet i matväg så att det finns något för alla! Liksom varje person ska hitta något på bordet som är just deras favorit. På julen ska det bakas, både pepparkakor och lussebullar men också kola och annat julgott. Jag tycker verkligen man ska gå all in i det man gör. Men:
 
Så är jag också väldigt, väldigt bekväm! Åh, det måste finnas tid till att lata sig, för det är när jag latar mig jag kommer på de bästa idéerna, det är då jag blir spontan. Och för mig finns det inga regler eller rutiner som inte har utrymme till undantag! I min värld borde alla ta ledigt ibland, en dag till att göra ingenting, bara sova ut, se på Nyhetsmorgon i lugn och ro, gå i morgonrocken till kl. 14 för att sedan ta en promenad i det svenska vädret, vilket det än råkar vara just den dagen. 
 
Jag är en av dem som tittar på Mellon och Eurovision fastän jag tycker det är skiiitdåligt. Bara för jag gillar stämningen med chips, och godis, kanske en glass och gott att dricka. Saker blir vad man gör dem till!
 
Så jag känner mig lite som en kluven person. Som å ena sidan har det här nyttiga, fokuserade tänket och en annan som bara famlar i nukänslan. Jag vill känna att jag kan hitta dit igen, till det jag mår bra av och förstå att det är klart att ett liv så plötslit på andra sidan jorden formar mig och påverkar mig och att det tar tid att hitta den där balansen igen.
 
I mångt och mycket har jag känt att jag lever Damons liv, liksom har en biroll i någon annans story. Det är inte nyttigt. Det tar tid för mig att bli trygg, men bara dessa tankar får mig att känna att jag kan nå dit igen även om jag startat från noll.
 
Men när det kommer till den närsta tiden så handlar det nästan uteslutet om mig! Visst ska Damon bli pappa lika mycket som jag ska bli mamma men det är jag och bara jag som ska föda fram det här lilla pyret. Och jag jobbar all min vakna tid med att förbereda mig mentalt på det. Och jag försöker hänga mig fast vid tanken att ett, jag kan, det kommer gå bra, och två, jag har tur, jag är lyckligt lottad som får vara med om detta. Jag är frisk, jag ska få mit första barn. Vad mer kan betyda något?

Självklart finns det massor som betyder något utöver det, men jag har de bästa grunderna i alla fall. Och jag börjar för allra första gången under denna graviditet känna att jag kanske ändå är redo att möta den här lilla personen...
 
Vi hörs!

Caroline 30 år.

Till min vän!


Grattis på födelsedagen, 30-årsdagen, min fina Caroline.


Som jag önskar att jag kunde vara där, på riktigt, köpa nejlikor till dig och komma och fika, som om det vore vilken födesledag som helst, inte just din 30:e. Sitta på din balkong kanske, dricka te, eller någon god saft.


Du hade hunnit fylla åtta första gången jag träffade dig. Jag var bara fem men skulle snart fylla sex. Fast det är snart 22 år sedan minns jag exakt. Jag vet att du vet att jag minns också. Mitt minne får jag både dras med och glädjas åt.


Mamma och pappa hade sagt att det var massa flickor som väntade ivrigt på oss, som hjälpt till att flytta. Hur mycket ni hjälpte vet jag inte men jag vet att ni stod på rad i köket och ville ha vatten. Det har de berättat. Och att ni varje dag kom springandes och undrade om jag och Åsa kommit nu.


När vi väl gjorde det var Sanna den första jag träffade på gården. Jag blev lite rädd för hon slet genast tag i min arm och sa "Ska vi leka??" En kort stund därefter kom du och Evelina, bortifrån Ot och Oy-hållet. Ni hade varit och köpt godis, fast det inte var lördag och redan då fattade jag ju att du måste vara en rätt cool tjej! Lördagsgodis när det inte är lördag liksom. Du svingade med den där genomskinliga påsen och frågade om jag ville smaka. Jag tog en sådan där blågrön, hård, salt spickesill. Sedan var det väl klippt. Vilka dagar efter den i juni -92 lekte vi inte?


Vissa minnen vet jag att vi delar, som kojan, snigelracen, otaliga gångerna vi lekt med dockor, när vi tagit chansen som gamla tanter, när vi bytt kläder i din port, när vi åkte på Vattenfestivalen, sommardagar på Almännabadet, sommarlovsmornar framför tv:n. När vi ätit din eller min mammas hembakta bullar. När vi lekt burken, husknuten eller bara cyklat varv efter varv runt gården. Spelat kula, gungat Gung-Jocke. När vi sovit över, varit barnvakt åt någon liten unge, städat hos Nina, brutit oss in hos folk som låst sig ute. Smugit på Martin och Charlie. FRÅGAT CHANS PÅ OT OCH OY, vad faaan! Byggt snölyktor, gått till backen och åkt pulka tills det mörknat och vi var alldeles svettiga och rosiga, när vi åkt skridskor. Alla dagar vi gick till skolan ihop. Tjafsen. Var de egentligen så många? Jag har förträngt det mesta i så fall. Andra minnen bär jag själv.


Som när du fick en splitter ny bergsprängare i födesledagspresent. Jag ville också ha en. Jag fick en större men var inte nöjd, dina högtalare var inbyggda i själva stereon, mina var löstagbara. Pappa försökte säga att min gav bättre ljud, spelade ingen roll, den var inte lika cool. När du köpte dockan Josephine. Jag ville också ha en. Hade a l d r i g sett en så fin docka. Pappa och jag åkte till samma affär vid Islandstorget där din kom ifrån. Fanns ingen, fick nöja mig med en mindre. Din hade stora bruna ögon, min Malin hade blå. Hon var söt, men inte lika fin som Josephine. Hur vi lekte med Maggan som jag tyckte var SKITLÄSKIG! Värsta spökdockan med bara ett öga. Men hon var given, du tyckte hon skulle vara med, då skulle hon ju det. När du fick ny cykel och bara ville cykla.


När vi sedan blev lite äldre. Du hade varit på kollo och berättade att du "strulat" med någon Olof. Jag visste fan inte vad "strula" var mer än när något blir lite struligt så jag sa käckt att ja men du strular ju till det med alla killar. PINSAMT! Snacka om att fatta noll! Och så den gången som du inte gillar att höra om när du sa att Jessica stavas med ett S. Eller att Jenny och Jessica var de fulaste namnen du visste. Tack tack.


När jag fick en lillebror och du sedan berättade att du också skulle få ett litet syskon. När vi åkt till Gotland och sovit alla fyra i samma säng. När Evelina fick löss och jag ett ägg, KANSKE, men ändå fick löddras in! Du var så cool, vita savannbyxor och Buffaloskor fast det var mitt i sommaren. När jag fick hänga med dig och Cicci.


Och så mycket där emellan. Saker vi upplevt ihop fast ändå isär. Vi bodde ändå på exakt samma gård, vi vet precis hur syrenerna på Älvdalsvägen luktar, hur det låter mot just de fönstren när det regnar. Hur kräftskivorna var när samma personer blev fulla. Minns du att vi grävde ner kräftor vid Anders? Som sedan låg i delar lite här och var och stank när katterna grävt upp dem?


Jag kommer ihåg i omklädningsrummet efter gypman en gång. Din klass hade gympa efter min och du och dina kompisar kom fram till mig och du sa om mig till dem: "Kolla vad långa ögonfransar hon har. Hon har liksom inte ens mascara. Gnugga Jessica och visa att du inte har nån mascara." Och jag gnuggade. "Kolla, det blir inte svart, hon har sådär långa". Ganska stolt och glad blev jag. :)


Minns du den gången då du ringde och frågade om vi skulle leka och jag bara skulle fråga mamma men glömde bort att du var i luren och fortsatte leka Fångarna på fortet med Åsa i hennes rum? Förmodligen inte men jag gör! Piiini igen!


När vi spelat Back Packer på datorn? När vi tjuvringde sjutusen gånger till alla som hette Storm och frågade om det var storm på "Kaprifolgatan" eller nåt och sedan skrek "Håll i hatten då"?


Vår detektivklubb! När alla möjliga var misstänkta. För vad vet jag inte riktigt men misstänkta var de! Eller när vi bakade kakor som vi sedan bjöd bort i området. De trodde vi sålde, nejdå vi bara bjöd. Vilka små änglar!


Och att det alltid var team oss och team Åsa och Evelina. Att vi inte lekte mer alla fyra. Ja team oss och team dem var det ju så länge de två inte bråkade, då blev det automatiskt team Bergström mot team Tyleborn. Men det gick snabbt över.


När vi åkt upp till Vällingby, pratat "arabiska" på bussen så alla skulle tro att vi faktikst kunde arabiska. Hela färden kunde vi snacka. Eller när vi köpte femkronors mjukglass på Diggers, sju kronor om vi villa ha dem doppade i choklad!

När vi gått påskkärringar och Åsa och Evelina ALLTID hade mer godis än oss.


Minnena tar verkligen aldrig slut. Vi växte upp som fyra systrar, och fastän vi på många sätt stått närmare eller hängt mer med andra genom åren har det vi haft aldrig någonsin ändrats. Vi må ha varit olika och oense om saker, men vi finns där för varandra, jämt.


I min värld skulle vi ha barn samtidigt du och jag. Köpa små tofflor ihop och gå våra barnvagnspromenader. För länge sedan fattade jag väl att det inte kommer bli så och bara för två år sedan tänkte jag att jag kommer nog aldrig någonsin bli mamma. Jag kan nog inte ens få barn. Och så vips, sitter jag här nu, med fyra dagar kvar till beräknad födsel. Jag är glad men det gör mig ont att vi inte gör detta ihop. Att du är där och jag är här. Att livet inte blir som man tänkt och att det tar sina vändningar när man minst anar det. Det gör ont att tänka på vad våra familjer genomgått, att sjukdomar får finnas och att folk försvinner ur våra liv. Men i allt det där så finns det saker som består. Våra minnen och vår barndom, klyschigt må det låta, men ingenting, ingen sjukdom, inget öde kan ta det ifrån oss.


Jag tänker ofta på det. På vilken tur vi haft som fick just vår barndom. Hur sorgligt det är för alla dem som inte får en sådan, fylld med så mycket lek och barnsligheter och självklarhet. Den där lilla bubblan bär jag alltid med mig och även om minnena inte blir fler så tycker jag om att plocka fram dem ibland och bara se tillbaka. Veta att jag delar dem med dig, min syster och Evelina. Att fler kan bekräfta dem, Tilde, kanske Emma och Matilda, Jessica och Emily, vi som levde i den där gårdsbubblan under 90-talet.


Jag önskar dig en dag av minnen och framtidstro, att du får känna dig lycklig men också kommer ihåg att lycka är INTE meningen med livet. Det finns inte bara en mening. Livet är inte ett resultat, livet är allt som händer genom åren och i slutet av resan är det väl ändå minnena som räknas. Det vi upplevt med andra och det vi drömmer om ihop. Vi hade en dröm du och jag, om bebisar tillsammans, men drömmar är drömmar och livet är verklighet. Och som Winnerbäck sjunger "Du vet att verkligheten, är inte alltid så verklig" Men det betyder inte att den är dålig. Det var några rader från mig. Du är underbar och jag kommer alltid vara din vän. Nu och i 70 år till. Hipp hipp hurra för min Carro idag!

 

Vi hörs snart!
Jessica

 

 
 

Snart mamma.

Jag har väl både medvetet och omedvetet bloggat otroligt dåligt under min graviditet. Finns många, många skäl till det.

I början var det för att jag mådde så fruktansvärt dåligt. Jag kräktes dagarna i ända de första 14-16 veckorna och däremellan gick jag med ett ständigt illamående och oroade mig för att kräkas när som helst, var som helst. Och känslan var exakt densamma som när man är ordentligt magsjuk. Tror inte någon som inte varit med om det verkligen förstår hur det är. Tänk er att vara konstant magsjuk i tre månader? Nej det är svårt att föreställa sig.

Sedan har jag saknat min familj sjukt mycket och tanken på att föda mitt första barn utan dem runtomkring har stundom nästan tagit kål på mig.

Sista månaden har Damon och jag datat (dejtat) som om vi just träffats. Ätit ute, gått på bio osv som för att boosta oss för den kommande frånvaron av allt det.

I helgen ordnade Michele en baby shower för mig och de fullkomligt överöste oss med presenter.

Jag är otrooooligt trött dessa dagar och ska verkligen försöka vila allt jag kan inför förlossningen. Är livrädd för den men har bestämt mig för att jag kommer fixa det.

Min Sanna har varit här o helgen också och vi har haft det så mysigt.

Om fyra dagar beräknas jag bli mamma. Jag tror det blir om fem eller sex. Hoppas det blir ett majbarn i alla fall :)

Väntans tider.

Jag som alltid älskat att blogga. Torrare och mer tom blogg får man leta efter. Jag har helt enkelt varit för trött. Sorgligt men sant. Försöker plugga så jag blir klar nångång men denna utbildning är så HIMLA dumt uppbyggd att det som borde vara enkelt tar fem gånger så lång tid. Well, well, jag gör det i alla fall.Sedan sist har jag mest fokuserat på just pluggandet och att inte förlösa mig på illegal väg. Jag är så redo samtidigt som jag vill bli klar med plugget först och känner mig livrädd för att vara ansvarig för någon annan än mig själv dygnet runt.Och denna trötthet, bebisen är inte ens här och ändå är jag helt slut dagarna i ända. Och inte en centimeter finns det över i min mage nu. Voj, voj.I helgen hade vi gäster, Damons bror Jason med fru och bebis. De skulle laga något som hette fish pie, hua tänkte jag. Tycker verkligen de klassiska aussiepajerna som de älskar är vedervärdiga och hade en bild av dem fast med fisk i huvudet. Gissa om jag blev glatt överraskad när en hederlig svensk fiskgratäng med lax och räkor och Damons egenfångade Coral trout låg på min tallrik många timmar senare. Ingen tyckte detta liknade en paj och gladast över det var ju jag. Igår hade vi släktträff för att bl.a. fira Pablo som fyllt ett men också två bröllopsdagar, en födelsedag, mors dag samt min namnsdag. Vi blev tolv stycken plus barn. Och det var liksom bara familjen med partners.Just det, sedan tog ju Damon mig på en sista semester innan vi blir mamma och pappa tors-söndag förra veckan. Jättemysigt med massa god mat och italiensk glass varje kväll. I detta nu håller jag på och packar förlossningsväskan, har dragit mig för det och så har det känts så långt bort men nu är det faktiskt bara 2,5 veckor kvar till due date. Bara att göra liksom. Inte mycket där i dock. Bindor till mig, blöjor till bebisen, ett och annat plagg samt filt till liten. Jag skulle hellre packa en väska med mat men lite svårt med hållbarheten.Nej vet ni nu ska jag ta en lur och sova nån timme fast kl. snart är lunch. Varför då? För att jag kan!!!!När tror ni bebben kommer? Beräknat är 23/5.Lite blandat sedan sist:

RSS 2.0